top of page

Vinter sauerkraut

Med denne lækre opskrift udviklet i samarbejde med GRO SELV'eren Louise, som også er en del af Sæsonmad, kan du trylle vinterens grøntsager om til en smagfuld sauerkraut, der både forlænger holdbarheden på dine råvarer og også tryller dem om til helt nye smage. Opskriften er udviklet til workshoppen: Længe leve råvarene - tryk på linket og gense workshoppen!


Du skal bruge:


1 kg hvidkål (spidskål kan også bruges)

2 spk flagesalt

1 groftrevet æble - vidste du at du kan få sprøde lokale danske æbler helt ind i vinteren?


Sådan gør du:


Skyl og skær hvidkålen ud i strimler i den ønskede størrelse, skær det gerne fint - men du kan selv vælge hvor meget crunch den skal have alt efter hvor tykke strimler du laver. Gem et stykke af det yderste kål til senere.


Skyl og riv æblet groft og bland sammen med hvidkålen


Tilsæt salt og massér blandingen indtil kålen falder sammen og bliver blød. Du vil se at der vil komme en del væske ud af kålen - det er det vi går efter. D skal være så meget saft fra kålen, at den kan rinde fra hænderne og være dækket af væsken, som nu er en saltlage. Du kan også tilføje smage som du synes passer imens du masserer kålmassen.


Kom blandingen på et skoldet patentglas og sørg for at det bliver presset godt ned i saltlagen. Find kålstykket frem fra starten og læg det på toppen, således at det tynger massen under væsken - dette er vigtigt for fermenteringen og for at undgå kontaminering.

Nu skal du vente... Smag dig frem indtil du synes din kraut smager godt og HUSK at åbne låget en gang om dagen, så der ikke bliver skabt tryk nede i glasset.

Kålen er klar til at blive spist efter ca. 2-4 uger, man kan i princippet sagtens spise det fra dag ét, men der vil syrligheden ikke være dannet endnu.

Spice up your kraut med eks. hvidløg, chili, ingefær, tørrede krydderier eller vilde urter - kun fantasien sætter grænser.


Nyd din kraut i en sandwich, til en hotdog, som et perfekt syrligt indslag til en tung ret eller spis den rent - sauerkraut er en super ven til maven, med alle dens gode probiotika.





Comments


bottom of page