Nordic Food College har taget challengen op, og udviklet verdens bedste planteburger. Her er alt lavet fra bunden, men du kan selv justere efter, hvor god tid, du har. Er lækker at servere med coleslaw eller salat. Alle enkeltdele: plantebaseret bøf, mayo, syltede løg og bollerne kan med fordel bruges i andre retter også!
Til 5 personer med et klimaaftryk på 0,75 kg. CO2e pr. person.
Burgerboller
2 dl væske 20 gr gær 40 gr sukker
40 gr fedtstof (fx. olie)
6 gr salt
160 gr bælgfrugtmos (mos lavet af fx. gule ærter) 120 gr fuldkornsmel
380 gr hvedemel
Gæren røres ud i væsken, sukker og lidt mel tilsættes. Omrøres. Salt, fedtstof, bælgfrugtmos og fuldkornsmel tilsættes. Omrøres i ca. 5 min. Resten af melet tilsættes og røres yderligere i 5 min. Dejen hæver minimum 15 min. Deles derefter til boller og pensles og drysses evt. Efterhæver i 15 min. Bages v. 180 grader i 8 -10 minutter.
Mayo af kikærtevand
1 dl kikærtevand
1 tsk citron/ eddike/ syre
1 tsk salt 1 tsk sennep 4 dl planteolie
Kikærtevand piskes op med en stavblender.
Salt, syre og sennep tilsættes og piskes videre. Planteolien tilsættes i en meget tynd stråle og piskes til en sej og fyldig masse. Smages til – kan holde sig 2 uger i køleskabet.
Tip! Lav lidt ekstra, og bland med revet kål og gulerødder som coleslaw.
Syltet gule løg
2 løg 2 dl eddike 2 dl sukker 1 tsk gurkemeje
Eddike, sukker og gurkemeje koges op. Løget skæres i tynde skiver. Løgnene ligges i den kogende eddikelage. Opbevares i glas på køl.
Plantebaseret bøf – 5 stk.
240 gr røde koge bønner
240 gr kogte brune linser
400 gr champignons
1 spsk tamarin
150 gr havregryn
140 gr tomatpure
7 gr salt 1 fed hvidløg 1 tsk paprika 12 gr persille 2 stk forårsløg 20 gr chili
Champignon sauteres på pande. Nedkøles og blendes. Bønner og linser blendes. Alt samles i en skål og lav. evt. en lille stege prøve og tilpas smagen. Pande steges.
Go appetit!
Comments